MRI עוברי – Fetal MRI

כותב הכתבה: עופר בן חורין, בעל ניסיון של כ-20 שנה באפליקציות, מחקרי תרופות והדרכה בתחום ה-MRI. מחבר הספר "MRI המדריך המלא- רפואה ופיזיקה נפגשות" באתר www.mriguide.co.il

אין ציפייה מרגשת יותר מציפיית הורים לילדם שיצא לאוויר העולם ולרצון שלהם שהעובר יתפתח באופן תקין. בשנים האחרונות חלה התפתחות עצומה בתחום הנקרא "רפואת העובר" ולא מעט מכך אפשר לזקוף לזכות ה-MRI העוברי.

את תחילת המהפכה בתחום הזה אפשר לייחס לצרפתים, אשר הכניסו את ה-MRI העוברי באמצע שנות ה-80. היתרונות של MRI עוברי רבים- בין השאר, סריקה לא פולשנית ברזולוציה גבוהה וללא שימוש בקרני רנטגן. כיום, בניגוד לעבר, אין צורך להרדים את העובר והוא יכול לנוע במהלך הבדיקה- זאת מאחר שה-MRI מצליח להפיק כל חתך תמונה בזמנים שהם פחותים מ-0.3 השנייה.

סריקת ה-MRI העוברי הינה בדיקת השלמה במקרה של חשש לקיום מום בעובר, אשר נמצא באולטרסאונד או בבדיקת מי שפיר או בשל הימצאות מחלות גנטיות מסוימות במשפחה והיא טובה בעיקר למערכת העצבים המרכזית- מוח וחוט השדרה- ומספקת מידע אנטומי ואבחוני מצויין שלא ניתן לאתר דרך אולטרסאונד רגיל. למשל, אם נמצא באולטרסאונד התרחבות אחד החדרים במוח, אפשר יהיה לאתר ב-MRI את סיבת ההתרחבות. בין השאר, המטרה הינה לספק עוד ממד להחלטת ההורים להפסיק את ההיריון במקרה הצורך.

כיום, ה-FDA מאשר את בדיקת ה-MRI העוברי החל מהשבוע ה- 14 להיריון, אך פעמים רבות יש לבצע את הבדיקה מאוחר יותר, החל משבוע 25, כאשר רוב המבנים במוח מסיימים להתפתח.

אפשר לקרוא עוד על בדיקת MRI עוברי ובדיקות נוספות בספר "MRI המדריך המלא-רפואה ופיזיקה נפגשות"